Przepis na pyszną sakiewkę z szynki

Sakiewka z szynki to propozycja na efektowne śniadanie. W dodatku nie trzeba wstawać zbyt wcześnie, by je przyrządzić, bo wykonanie trwa zaledwie chwilę. Natomiast efekt jest zaskakujący – w środku pod delikatną szynką kryje się jajko po wiedeńsku. Do tego, tuż po otwarciu sakiewki żółtko rozlewa się i subtelnie pokrywa liście rukoli. No cóż, to taki smaczny niezobowiązujący prezent. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną sakiewkę z szynką. Przeczytaj go koniecznie!

Odżywcze właściwości rukoli, która znajduje się w sakiewce z szynką!

Zacznijmy od tego rukola jest o wiele zdrowsza niż sałata lodowa czy tradycyjna zielona sałata masłowa, ponieważ bogata jest przede wszystkim w witaminy: A,(beta karoten) B2, B6, C, K, kwas foliowy, kwas pantotenowy i składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas i mangan, jest również źródłem antyoksydantów np. flawonoli. Należy dodać, że jest nisko kalorycznym warzywem - 100 gram to tylko 25 kcal. Zawiera aminokwasy siarkowe o właściwościach bakteriobójczych, które nadają charakterystyczny smak, który określa się jako lekko orzechowy, musztardowy, gorzkawy smak. Z tego względu rukola często jest dodawana do potraw o łagodnym czy też mdłym smaku np. owoców morza, twarogu, awokado, jaj, mozzarelli. Warzywo dobrze współgra z kanapkami, risotto, pizzą i makaronami, dodaje się ją do bruschetty, robi się z niej pesto.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznej sakiewki z szynki

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznej sakiewki z szynki to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: dwa plastry szynki – najlepiej surowej, jedno jajko oraz garść rukoli. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: kawałek sera pleśniowego, łyżka octu, szczypta soli i pieprzu oraz ocet balsamiczny do dekoracji. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznej sakiewki z szynki

Sposób przygotowania pysznej sakiewki z szynki!

Na początku niewielkim garnku zagotować wodę z łyżką octu i solą. Potem musisz na wrzątek delikatnie wbić jajko. Gdy to zrobisz to trzeba je gotować dwie do trzech minut (żółtko powinno być okryte białkiem). Następnie należy na dużym talerzu ułożyć rukolę, polać ją oliwą, oprószyć solą, pieprzem. Po czym trzeba posypać kawałkami sera i skropić octem balsamicznym. Następnie musisz plastry szynki ułożyć na talerzu na krzyż. Natomiast w środek trzeba włożyć odcedzone jajko. Potem posypać solą, pieprzem oraz przykryć, jak sakiewkę. Na koniec sałatkę podawać z grzankami albo świeżym pieczywem. I gotowe! Smacznego!

Kontakt

Tel: 665-124-457

E-mail: kontakt@sixty9.pl

ul. Starowiślna 5/20 ,
31-032 Kraków

Na naszym portalu każdy zainteresowany znajdzie wiele informacji i inspiracji na temat świętowania sylwestra, wszelakich imprez oraz gotowania!